Thought of the day..

ask yourself what is one thing for years, you have been saying you should do, but as yet have'nt done?? think about it and try not to postpone doing it....

Wednesday, March 24, 2010

Apam gula hangus & Portugese tart




Dah lama teringin nak makan portugese tart nih... pastu lak kat miri susah bebonar la nak jumpa... so utk menghilangkan kempunan cuba-cubalah carik gak resepi nyer kat intenet...
atas penerokaan pelbagai resepi akhirnyer nilah resepi yg digunakan dan telah diubahsuai...
so pada kawan-kawan yg nk mencuba silakanlah... senang je resepi ni..

Resepi Apam gula hangus

2 biji telur
1 cwn gula
1/2 cwn minyak masak
2sb marjerin
2sb susu pekat
1 st baking soda
11/2 cawan tepung

Cara-caranya:
gula digoreng sampai warna perang, masukkan air dan acau sehingga larut
bahan2 lain dimasukkan di dalam blender dan digaul sebati
masukkan ar gula yang dimask tadi
kukus 20-30 minit.


Resepi Portugese tart

Doh A:
300 gm tepung gandum
150 gm shotening

Doh B:
250 gm tepung gandum
air sejuk secukupnya
1 sb susu tepung
1 sb gula
1st garam

Filling:


3/8 cwn gula
2 sb tepung jagung
11/2 cwn susu
2 kuning telur
vanilla esen


*bahan-bahan filling dimasak di atas dapur dan diketepikan


Cara membuatnya:
gaul doh A sehingga sebati, ketepikan selama 10-15 minit
gaul doh B pula dan ketepikan 10-15 minit
doh B diratakan berbentuk segiempat agar lebih besar dari doh A dan letakkan doh A di dalam doh B
setelah dua2 doh diratakan, lipat doh td menjadi separuh dan diratakan semula ke bentuk asal.
langkah diulang 2-3 kali
doh yg telah diratakan kemudian digulug, seperti swiss roll
gulungan tadi dipotong menjadi 20 bahagian
bentukkan di dalam acuan tart.
setelah siap, masukkan inti yang telah dimasakkan.
bakar dengan suhu 150-160 C selama 1/2 jam.

No comments:

Post a Comment