Thought of the day..

ask yourself what is one thing for years, you have been saying you should do, but as yet have'nt done?? think about it and try not to postpone doing it....

Friday, March 12, 2010

Roti Nan & Shabshuka


Arinih pagi2 bangun dok pk apalah nak masak tuk breakfast.....

tetiba dtg ide nak makan makanan ala2 arab...

so apa lagi, terusla carik resepi roti nan, pastu kuah dia buat shabshuka...
shabshuka nih baru 1st time buat.. mmg sedapla resepi yg dikasik tuh... nyam...
nyam... nyam... shabshuka nih dia macam kuah daging ala2 kuah spaggeti tapi dia agak berempah skit.. maklumlah nama pun masakan arab.. so kat bawah nih resepi roti nan dan shabshuka untuk kawan-kawan yang teringin nak cuba :)
Roti nan:
Bahan-bahannnyer
4 1/2 cwn tepung gandum
1 paket yis
2 st gula
1 cwn air suam (masukkan sikit-sikit, kalau xperlu abiskan jgn habiskan air suam ni)
1 biji telur
1 1/2 st garam
1 st baking powder
2 sb minyk maak
4 sb tairu ( tairu nih bole buat sendiri, campurkan susu dgn jus limau/ cuka)
cara nak buat:
campurkan jer s
uma bahan-bahan di atas, pastu uli sampai jd doh yang lembut.
rehatkan doh sekejap lbh kurang 5-10 minit sebelum bakar atas kuali. masa nak bakar sapukan sikit doh tadi dengan tepung supaya xmelekat. xperlu pakai minyak masa nak bakar.
Resepi shabshuka
Bahan-bahan
500gm daging cincang
4sb cili blend
2sb halia
3sb bwng putih
3 sb tomato puri
4 sb tomato sos
2 sb cili sos
2 sb jintan manis
1 sk kecil lada sulah
1 bwng besar- dihiris
tomato potong dadu.
semua bahan di atas di tumis dulu, bila dah masak, masukkan dlm loyang dan bakar. pecahkan telur kat atas lauk tadi sebagai tambahan perisa. bole gak masukkan kacang peas kalau suka.
Nanti kalau dah cuba bolehla kasik komen yea.
thanx:)

No comments:

Post a Comment